• homepage
  • De top 3 ingrediënten in Sintsnoepgoed die je gemakkelijk kunt vervangen!
De top 3 ingrediënten in Sintsnoepgoed die je gemakkelijk kunt vervangen!

De top 3 ingrediënten in Sintsnoepgoed die je gemakkelijk kunt vervangen!

De winkels liggen vanaf eind augustus alweer vol met Sinterklaassnoepgoed;
marsepein, pepernoten, taaitaai, kruidnoten, chocoladeletters, schuimpjes, sinterklaaslollies; alles wat we kennen!

Ik herken het van mijn studententijd, dat ik dan met honger naar de supermarkt ging aan het einde van de middag en dan voor het koken al een zakje pepernoten op had. Je kunt het toch nooit bij 1 handje laten 😉

Gelukkig is mijn relatie met eten 100% beter geworden en vraagt mijn lijf er niet meer om; hoe heerlijk is dat!
Natuurlijk vind ik het af en toe lekker om op een ‘heerlijk avondje’ wat te snoepen, maar dan maak ik het liever zelf.

Sinterklaassnoepgoed bestaat namelijk vooral uit suiker/glucose-fructosestroop, tarwebloem (lees gluten en lege koolhydraten) en margarine of palmolie.
Daar kan “De Keuken van Annemieke” natuurlijk wat aan verbeteren!
Gebruik producten die zo dicht mogelijk bij de natuur staan zoals roomboter, amandelmeel/rijstmeel/havermeel en rauwe honing. Je natuurlijke lichaam kan die producten veel beter herkennen en verwerken; minder belasting voor je systeem en langer energie. Snoep natuurlijk wel met mate!

Daarom voor jou een aantal heerlijke recepten die je voor jezelf of samen met kids kunt maken de komende week:

Pepernoten 2.0Schermafbeelding 2017-11-23 om 14.28.28

Benodigdheden voor 45 pepernoten

  • 125 gram havermeel
  • 65 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 60 gram rauwe honing
  • 25 gram amandelmeel
  • 1 grote el speculaaskruiden (+ optioneel 1 tl gember extra)
  • 1 tl wijnsteenbakpoeder of baking soda
  • snufje zeezout

Hoe maak je ze?

  • Meng alle ingrediënten in je keukenmachine door elkaar tot een mooi beslag
  • Verwarm dan de oven op 165 graden en bedek een bakplaat met bakpapier
  • Rol vervolgens balletjes van het deeg, die leg je op de bakplaat met steeds 1 cm ertussen, druk ze daarna wat platter tot pepernoten
  • Zet ze 15-20 min. in de oven en laat ze afkoelen tot ze goed knapperig zijn

Tip
Dip de perpnoten in pure chocolade (minimaal 85%):
Smelt de chocola au-bain-marie en dip de pepernoten er één voor één in met een klein vorkje. Laat ze goed uitlekken en leg ze op een bord met bakpapier. Zet die een 20 in de koelkast om te harden.

Marsepein Schermafbeelding 2017-11-23 om 14.28.26

Benodigdheden

  • 100 gram amandelmeel
  • 1 el rauwe honing
  • 1 el l citroensap
  • 1 tl water

Hoe maak je ze?

  • Meng alle ingrediënten door elkaar in je keukenmachine op de hoge stand, het deeg gaat vanzelf plakken
  • Als het nog een beetje droog is, voeg dan nog een klein beetje water toe
  • Rol dikke slierten van het mengsel en leg ze in de letters/vorm waarin je ze wilt hebben op een grote snijplank met
    bakpapier
  • Zet het ongeveer een half uurtje in de koelkast om op te stijven

Tip
Je kunt de letters ook leuk versieren met cacaopoeder, kaneel, speculaaskruiden, cacaonibs, zonnebloempitten, gojibessen e.d.

TaaiTaaiKoek Schermafbeelding 2017-11-23 om 14.28.23

Benodigdheden voor 8 koeken

  • 200 gram boekweitmeel
  • 100 gram amandelmeel
  • 140 gram rauwe honing
  • 1½ el speculaaskruiden
  • 2 tl gemalen anijszaad
  • ½ el wijnsteenbakpoeder
  • snufje zeezout en zwarte peper
  • 4 el water
  • 1 eigeel (om de taai taai te bestrijken)

Hoe maak je hem?

  • Verwarm dan de oven voor op 175 graden
  • Doe eerst de droge ingrediënten bij elkaar in je keukenmachine en mix dit goed
  • Meng hier de honing doorheen en meng tot een egaal deeg.
  • Voeg als laatste het water toe
  • Bedek een bakplaat met bakpapier en leg het deeg in een vorm die jij leuk vindt op het bakpapier (ongeveer 1 cm dikte)
  • Split het eiwit van het eigeel en bestrijk de bovenkant van het deeg met eigeel
  • Bak de koek(en) in over 15-20 min. mooi goudbruin

Wil je nog meer gezonde Sintrecepten? Zoals gevulde speculaas, chocolademelk, glutenvrije speculaasjes, banketstaafjes en chocoladeletters?
Laat dan je mailadres achter aan de rechterkant, dan komen ze snel je kant op!

Heb je interesse in een Gezondheidsconsult of een heerlijke Grazing Table op jouw feest of werk, mail me op dekeukenvanannemieke@gmail.com

En voor overheerlijke plaatjes, mijn werk & persoonlijke avonturen kun je me volgen op:

Unknownunknown

 

 

 

1 Reacties

Wat mensen hierover zeggen
  1. Mikki Brown

    Super fijn om op een pure manier toch te kunnen snoepen, wat een stuk beter voor een lichaam is. Wat mij betreft ook een leuke en goede bezigheid om samen met kids te doen. Ze kennis te laten maken met hoe het ook anders kan. Bedankt voor deze recepten Annemieke!

    Reactie 24 november 2017

Laat een reactie achter

Wat denk je hierover?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.