De Trends van 2016

De Trends van 2016

Ieder jaareinde wordt er weer gegist naar wat de ontwikkelingen zullen gaan worden in het nieuwe jaar dat voor ons staat. Op voedselgebied is er gelukkig nog heel veel te ontwikkelen!

Vorig jaar heb ik een mooie blog geschreven over “Het eten van de Toekomst“, van Foodprinters tot IWaiters, Insecten, Neurogastronomie, PlantLabs en Reageerbuisvlees. Dit zijn dingen die zich komend jaar verder zullen gaan ontwikkelen.

Wat we vooral de afgelopen tijd hebben gezien is dat steeds meer mensen zich bewuster worden van de noodzaak van gezond eten. Eerder ging het er vaak alleen maar om of het goed smaakte, het maakte niet zoveel uit waar het dan van gemaakt zou zijn. Het gros dat heel lang sceptisch is gebleven heeft er inmiddels op zoveel verschillende manieren over gehoord en gelezen dat ze er zelf ook niet meer om heen kunnen. We gaan met z’n allen meer terug naar de basis, minder suikers, minder e-nummers; terug naar de natuur en je lijf gezondheid teruggeven. En gelukkig zien we hier het aanbod in de supermarkten ook in meeveranderen. Leren hoe je daarmee aan de slag kunt gaan is tegenwoordig niet zo moeilijk meer, de boekwinkels puilen uit van de gezonde kookboeken!

Verder wint de versafdeling steeds meer terrein en worden de kant-en-klare-maaltijden ook steeds gezonder, dus gezond eten wordt ons gemakkelijker gemaakt en daar houden we van! Voeding is meer een ‘way of life’ aan het worden, winkels in de stad zullen eten (lekkere hapjes en drankjes) ook meer naar binnen halen; zo wordt shoppen meer een beleving, iets waar je de tijd voor neemt (zoals conceptstore Blender met cafe erbij in). Dit zal steeds meer richting de 24-uursmogelijkheden gaan behoren; eten moet op ieder moment kunnen.

Alles zal transparanter worden; we willen weten wat waar is en wat niet, wat goed voor ons is als mensen en wat niet. Hierbij groeit ook onze bewustwording over de invloed die wij hebben op het milieu en duurzaamheid. Nederlandse boeren zullen ook steeds meer producten die we eerder hiernaartoe haalden zelf verbouwen, zoals de quinoa. Daarnaast gaan we minder vlees eten, worden we wat plant-aardiger en zullen we wat vaker in de bonen zijn. En wellicht ligt er zelfs bij jou binnenkort een plukje zeewier (de nieuwe superfood) op je bord, oergezond!

Iets wat wel van “ver” op tafel terecht gaat komen is eten uit Afrika & Azië en Streetfood (Viëtnam, Laos, Cambodja etc), dit zal helemaal hipsterdepip gaan worden.

En ook op fermenteren zijn we nog niet uitgekeken in 2016.

De afgelopen jaren zijn we als mensen aardig individualistisch geworden, maar we beseffen dat we het daarmee niet ver meer gaan schoppen; burn-out, verlies van passie, verveling, drukte, stress en depressie zijn voor veel mensen inmiddels bekende woorden. De relaxdrankjes, rustgevende theesoorten en slaapsnacks zijn in opkomst, maar vooral hebben we elkaar nodig; meer tijd met elkaar, meer tijd samen aan tafel, de waarde van het samen zijn en jezelf en elkaar echt kennen en het opnieuw ontdekken van je passies gaat weer toenemen; hoe mooi is dat, dat maakt ons echt gelukkig en voldaan! Als je dan zelf weinig tijd hebt om in de keuken te staan kun je altijd wat afhalen; de afhaalmaaltijden zullen ook een luxueuzer tintje krijgen, dus alsnog een feestelijke tafel (“eating out, but in”).

Wat ook een hele fijne ontwikkeling is, is dat er meer gezonde en leuke maaltijden voor kids op menukaarten terecht zullen komen. Voor ouders is het vaak lastig om iets anders dan de Mac te bedenken, in de toekomst is dat verleden tijd.

Volgens mij zijn dat aardig wat mooie ontwikkelingen die ons te wachten staan!

Voor nu hoop ik dat je onwijs dankbaar kunt terugkijken op 2015; wees trots op de persoonlijke groei die je hebt doorgemaakt, de uitdagingen die je bent aangegaan, geniet na van alle mooie herinneringen die je hebt kunnen bouwen en koester de mensen die dichtbij je staan en van je houden!

Mijn bucketlist voor het nieuwe jaar ligt alweer klaar, ik ben benieuwd wat 2016 gaat brengen!

——–
P.S. Wat ik toch nog even als afsluiter wil noemen is het onwijs lekkere brood van o.a. Ralph Moorman dat sindskort te koop is bij de Jumbo; guiltfree en dus een goede vervanger van het broodje dat je eerder altijd op je bord had liggen, het heet Yam en dat is het zeker!

0 Reacties

Wat mensen hierover zeggen
Nog geen reacties Wees niet verlegen, laat een reactie achter!

Laat een reactie achter

Wat denk je hierover?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.