• homepage
  • FID: Wat een dag en wat een belevenissen weer!
FID: Wat een dag en wat een belevenissen weer!

FID: Wat een dag en wat een belevenissen weer!

Beeld: Floris Heuer Fotografie en Maurice Vinken

Zo zo zo ontzettend graag wilde ik dit jaar naar de Food Inspiration Days in Veghel, maar omdat aan 1 ticket een prijskaartje hangt van maar liefst 475 euro, die elke cent waar is trouwens, liet ik het er maar bij zitten. Totdat ik een kaartje kreeg! En dat was nog maar het begin. Samen met Anna Zeven (bekend van “Het nieuwe eten”) keken we er naar uit.

De eigenaar van “De Eeuwige Jachtvelden” van het plein in Den Haag zou ons meenemen, maar de auto was helaas stuk. Hij zou met een vervangend vervoersmiddel komen….wij waren benieuwd.

Maandagochtend om 05.45 uur ging de wekker en stapte ik vol enthousiasme uit bed, de krul erin en om 6 uur stond ik netjes buiten te wachten….en wat kwam daar aan…….een limousine!!! Ik sloeg nog net niet stijl achterover.
img_20161024_073221
De fles champagne ging open, de discolampjes aan en wij gingen richting Veghel. Het begin van een mooie en leerzame en heerlijke dag “Based on a True Story”; het is over en uit met onecht, ongezond, fake en onwaar. Succesvolle concepten en bedrijven zijn transparant, hebben een mooi en inspirerend verhaal, zijn duurzamer, oprecht, eerlijk en integer.

Daar aangekomen werden we opgewacht door een grote groep mensen in allerlei kostuums en met heel veel enthousiasme, we kregen onze badge opgespeld, gingen op de foto en mochten aan het gezamenlijke ontbijt. Van alles lekkers, ambachtelijk gemaakt. Even een bodempje leggen met soep uit een reageerbuisje, brownies van mayo, peperkoek met peperboter en van alles en nog wat. Om 10 uur ging de grote zaal open waar we ons plekje vlakbij het podium vonden.

De dag werd geopend door Hans Steenbergen, DE foodinspirationman; een mooie verhalen verteller met veel kennis van zaken.schermafbeelding-2016-11-04-om-21-06-04
Een interessant duo volgende sprekers, de eigenaren van Tomorrowland, 2 doodgewone Belgen die een wereldfestival op poten hebben gezet. Ze vertelenden over hun lessen, over de foodorganisatie rondom het evenement en over hun bijzondere marketing. Daarna kreeg Kitchen Republic het podium om te vertellen over hun Food Business Incubator aan de Amsterdamse Houthaven voor Startups om zich te ontwikkelen en te groeien. Een heel tof nieuw concept in Nederland.

Een verrassend nieuw hapje werd daarna gedemonstreerd door Chloe Rutzerveld, ze is Fooddesigner en bedenkt de mooiste dingen met nieuwe duurzame technologieën. Deze keer maakte ze STROOOPwafels van juicepulp; bieten, wortels enz. En van het ingekookte sap maakt ze heerlijke stroop voor tussen de wafels.
Fred Bus zat op de praatstoel om ons mee te nemen in de snelle veranderingen van restaurantconcepten, hoe lastig het is om klanten nog te verrassen en waar je op moet letten als je iets tofs wilt neerzetten dat goed gaat lopen.
img_20161104_212351De afsluiter voor de lunch was Angelique Schmeinck van 24Kitchen, er werden 66m2 meter tafels met witte paletten binnengebracht en een dozijn chefs, die samen met ons, en wat leuk gereedschap, gingen schilderen met producten. Het was een schouwspel om naar te kijken en heerlijk om te proeven!

Daarna was het lunchtijd, Anna en ik schoven aan bij DawnTaste. We kregen een plankje met geurend hout, een bloempotje eten en een koptelefoon op met verschillende geluidsfragmenten; neurogastronomie. Ik had er eerder al eens over geschreven, maar het nog nooit ondervonden. Van de geluiden van New York, tot natuurgeluiden en van heerlijke salsa tot klassieke muziek. Ik proefde toch het meest in de natuur. Leuk om te doen!img_20161104_213248
Helaas waren er nog heel veel andere heerlijke stands, dus moesten we ook wel heel veel proeven! Hightech healthy sapjes van Naturalicious, gefrituurde noodlesticks, chocoladechurrio’s met witte chocolademayo van Callebout, ambachtelijke kaasjes en ga zo maar door.

Gauw weer terug naar de zaal voor de 2de ronde sprekers. De aftrap was voor Jan Dirk van de Voort van Remeker kazen; goddelijke stukjes mogen proeven, o wat was dat lekker zeg! Het leger obers kwam weer binnen met dienbladen vol kaasplankjes. Daarna kwam de jongens van het vernieuwende Theatre of Fish-restaurant Pesca voorbij, die dagvers inkopen waardoor hun kaart en hun prijzen iedere dag anders zijn, die mensen zelf hun tafel laat dekken, die zorgen voor ‘no-waste’ enz. Ik zou daar in Amsterdam wel eens een vorkje mee willen prikken.

Ook Henk Kivits, onderdeel van de Efteling kwam voorbij met de “Healthy Meal”, de gezonde variant van de “Happy Meal” en de verbeteringen op foodgebied in pretpark en ziekenhuizen; “food for care” volgens het Moermandieet.
Sander Allegro kwam met een mooie uitleg over de innovaties in de hotelwereld en Jaap Korteweg als ‘s werelds 1ste vegetarische slager met een onwijs goed concept vertelde vol passie over de groei van zijn bedrijf en de duurzaamheid van zijn producten. Natuurlijk kwam er weer een sliert obers de zaal in om de heerlijkheid uit te delen zodat wij er van konden smullen.
In alle eerlijkheid vertelde Jord Althuizen van Smokey Goodness zijn verhaal over de oorsprong van zijn foodtruck toen hij nog aan de frontlinie stond; de golf van concurrentie en de veranderinge
n binnen en buiten de foodfestivals die daar op volgden, waardoor hij de visie op zijn bedrijf moest gaan aanpassen en andere gebieden moest gaan ontdekken; een korte inspirerende reis.

schermafbeelding-2016-11-04-om-21-09-07img_20161104_212949

 
De dag werd afgesloten met een mooie samenvatting, goede one-liners en grappige nadenkverhalen door de humoristische Jan van Setten. De zinnen “Hou van je klanten en laat het ze ook blijken, overtref hun verwachtingen, “haal je lovehandle af en toe even over”, vormden een mooie einde.

Na nog wat laatste hapjes (noodles op stokjes, chocoladebollen met cocktails erin en bonbons met peperkorrels) en sapjes schreden Anna en ik de limo weer in om terug te gaan naar huis!

Dankbaar voor al het moois, leerzame en lekkers en dankbaar dat ik deze dag gesponsord kreeg van FID!

0 Reacties

Wat mensen hierover zeggen
Nog geen reacties Wees niet verlegen, laat een reactie achter!

Laat een reactie achter

Wat denk je hierover?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.