• homepage
  • We kunnen veel van anderen leren!

We kunnen veel van anderen leren!

Bijvoorbeeld van de mensen die in de Blue Zones wonen.
Over de wereld verspreid zijn er 5 Blue Zones:

  • Okinawa – Japan
  • Ikaria – Griekenland
  • Loma Linda – Californie
  • Sardinië – Italie
  • Nicoya – Costa Rica

Op die plekken op aarde wonen mensen die heel gezond, gelukkig en vitaal een hoge leeftijd bereiken, veelal boven de 100 jaar oud. Ooit is er iemand in Sardinië geweest die om het gebied waar veel van die mensen wonen een cirkel heeft getekend met blauwe inkt, toen is de naam Blue Zone spontaan ontstaan.
Van de levensstijl van de mensen die daar wonen kunnen wij veel leren! 

BLOGbericht2.1

We duiken dieper hun geheimen in:
In de jaren ’70 en in 2004 is er een team van National Geographic geweest die onderzoeken heeft uitgevoerd op deze plekken om te kijken hoe de dagelijkse levenswijze van deze mensen is. Ze hebben 10 gezonde gewoontes die steeds terugkomen:

Gezonde gewoonte 1
Ze leven met aandacht en bezieling en ze leven in het nu. Ze genieten van de schoonheid in de natuur.

BLOGbericht2.2.

Gezonde gewoonte 2
Ze leven met een passie, ze hebben een doel en ze willen iets bijdragen aan het leven op de plek waar ze wonen. Veel van hen besteden ook tijd aan vrijwilligerswerk.

Gezonde gewoonte 3
Ze hebben een positieve mindset, gaan op een gezonde manier met hun emoties om en voelen zich veilig. Ze lachen veel met elkaar.

Gezonde gewoonte 4
Ze hechten veel waarde aan sociale contacten, de relaties met vrienden en familie. Daarbij is liefde, aanraking en samen delen hun prioriteit.

Gezonde gewoonte 5
Ze slapen minimaal 8 uur per nacht. Tijdens je slaap hersteld je lichaam van alle inspanningen, deze rust voor hun lijf respecteren ze. Overdag nemen ze een siësta.

Gezonde gewoonte 6
Ze bewegen veel op een dag, ze werken in hun eigen moestuin, hebben plezier in de dingen die ze doen, ze wandelen veel en voelen zich vrij.

BLOGbericht2.3.

Gezonde gewoonte 7
Ze zijn veel buiten, ademen schone lucht, werken met hun handen in de aarde en zijn veel in de zon. De natuur is belangrijk voor hen.

Gezonde gewoonte 8
Ze leven volgens een natuurlijk ritme, ook wel “slow living” genoemd, ze hebben weinig stress en zorgen voor voldoende ontspanning tussen de werkzaamheden door. Ze zijn flexibel.

Gezonde gewoonte 9
Ze geloven ergens in, 98% van de mensen in de Blue Zones behoren tot een bepaald geloof waar ze regelmatig voor samenkomen.

Gezonde gewoonte 10
Ze hebben een gezond voedingspatroon, veelal plantaardig. Ze stoppen met eten als ze 80% vol zitten, de andere 20% is ruimte om hun eten te kunnen laten verteren. Ze eten voornamelijk groente, vis, peulvruchten, kruiden, fruit in het seizoen, zoete aardappels, complexe koolhydraten, noten, olijven, vlees met mate, gefermenteerde voeding en soja, honing en propolis en ze drinken veel water, rode wijn, geitenmelk en kruidenthee.
Ze nemen echt de tijd om te eten en genieten van elk hapje.

Op welk punt kun jij je leven een stukje mooier maken?
Besteed daar de komende week eens wat tijd aan. Schrijf op hoe je dit wilt gaan doen en besluit 1 stap in de goede richting te nemen.

Ik heb besloten om iedere dag wat meer te lachen en sommige dingen wat minder serieus te nemen!

BLOGbericht2.4.

0 Reacties

Wat mensen hierover zeggen
Nog geen reacties Wees niet verlegen, laat een reactie achter!

Laat een reactie achter

Wat denk je hierover?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.