Zuivere koffiepraat!

Zuivere koffiepraat!

UnknownVoor sommige mensen is het bakje leut bij het opstaan niet meer weg te denken en door de dag heen worden er ook vaak nog liters van weggeslurpt. Gezondheidsgoeroe’s hebben verschillende meningen over de gezondheidsvoor- en nadelen van koffie. Hieronder zal ik je haarfijn uitleggen hoe het er werkelijk voorstaat met het zwarte goedje met die heerlijke geur!
Er zijn namelijk zoveel soorten, van goedkoop tot mega-duur, van biologisch tot fair-trade en van groen tot zwart. En zelfs binnen die variaties zijn er nog verschillende wijzen van de ontwikkeling van de soorten.

Koffie in zijn allerpuurste vorm kan een hele goede bijdrage leveren aan je gezondheid
Maar de gewone alledaagse koffie valt daar helaas niet onder, hier kun je de belangrijkste punten lezen waar je op moet letten als je koffie koopt.

 

HOE HET ALLEMAAL OOIT BEGON

De wereldwijde verspreiding van koffie is ooit gestart in Ethiopië in de provincie Kaffa. Een oude legende verteld over de herders die de eersten waren die de stimulerende effecten van koffie ontdekten toen hun geiten vol energie door het veld begonnen te springen na het eten van koffiebessen.
Vanaf toen werden de bessen in zijn geheel gegeten, gemixt met dierlijke vetten als snack. Daarna hebben Arabische handelaren het verder opgepikt en pas in de 13de eeuw gingen de mensen de koffiebonen roosteren, een omslagpunt voor hoe de vandaag de dag onze koffie drinken.

Per dag drinken wij Nederlanders zo’n 6,5 miljoen liter koffie!
Dat is per jaar zo’n 150 liter koffie per persoon. Wereldwijd staan we dan ook als hoogste op de lijst van landen waar de meest enthousiaste koffieleuten wonen. Er bestaan nu inmiddels zo’n 60 verschillende soorten koffie, waar er dagelijks zo’n 13,5 miljard kopjes van worden gezet.

WE DRINKEN KOFFIE OM 5 VERSCHILLENDE REDENEN
* Energie
46% van de koppen koffie wordt gedronken om de energie die koffie geeft. Het is de koffie die je op gang brengt of zorgt dat je er weer tegenaan kan gaan. 55% start er zijn/haar dag mee
* Om te ontspannen
Koffie wordt ook gedronken vanwege de behoefte aan ontspanning en rust, zo’n 56% van alle kopjes koffie zorgt voor een ontspannen momentje
* Jezelf verwennen
22% van alle kopjes koffie die gedronken worden bestaat uit een heerlijke cappuccino of slow coffee; pure verwennerij
* Na een maaltijd
28% van de koppen koffie wordt gedronken ter afsluiting van een maaltijd. Een finishing touch voor je weer verder gaat
* Uit gewoonte/routine
Koffie wordt ook vaak vanuit een dagelijkse gewoonte gedronken en geeft ritme aan de dag. 63% van de koppen wordt gedronken omdat men dat uit routine doet

Schermafbeelding 2015-12-15 om 13.47.51

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KAN KOFFIE GOED VOOR JE GEZONDHEID ZIJN?
Lange tijd kwam er uit onderzoek naar voren dat koffie eigenlijk een “guilty pleasure” was, die niet zo goed voor onze gezondheid zou zijn. Nieuwe onderzoeken daarentegen wijzen uit dat een paar kopjes koffie per dag best voordelen kunnen hebben. Het zou o.a. kunnen bijdragen aan een lager risico op Alzheimer. Dr. Arfran Ikram van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam schreef dit toe (Bron: de Journal of Alzheimer’s Disease) aan de polyfenolen en de cafeïne die in koffie zitten. Deze ondersteunen het verminderen van infecties en afbraak van hersencellen, en dan met name in de hippocampus en de cortex, plekken in je brein waar je herinneringen worden opgeslagen.
Daarnaast bevordert koffie het functioneren van je hersenen en heeft het invloed op je stemming. Het helpt je niet alleen om jezelf wakker te houden, maar maakt je ook meer alert. Cafeïne blokkeert namelijk de neurotransmitter Adenosine, waardoor dopamine en norepinefrine meer vrijkomen. Een studie aan Harvard bewees dat vrouwen die koffie dronken het risico op depressie met 20% verminderden.
Koffie zou ook bijdragen aan het bevorderen van de activiteit en groei van goede darmbacteriën (Bifidobacterium)(Bron: International Journal of Food Microbiology). Gezondheid van je darmen is cruciaal voor je algehele gezondheid, in de darmen ligt in de meeste gevallen de start maar ook de oplossing voor ziektes en kwaaltjes. Deze specifieke groep bacteriën is verantwoordelijk voor het produceren van bepaalde vitamines & antibacteriële stoffen, die een significante rol spelen in de spijsvertering en het versterken va je immuunsysteem.

Rijk aan antioxidanten
Koffie is van nature rijk aan chlorogeenzuur en melanoidin. Antioxidanten spelen een grote rol in het beschermen van je cellen tegen oxidatie (dat een rol speelt in veroudering, hart en vaatziekten en kanker). Echter verschilt iedere koffieblend in hoe rijk die is aan antioxidanten, je kunt dit aflezen aan de ORAC-waarde die op de zak staat, hoe hoger die is, hoe beter.

WANNEER IS KOFFIE GEVAARLIJK VOOR JE?
Naast de bewezen gezondheidsvoordelen zoals hierboven beschreven kun je koffie het beste met mate consumeren. Teveel koffie drinken zorgt ervoor dat essentiële vitaminen en mineralen minder goed worden opgenomen in je lichaam.

MOET JE JE ZORGEN MAKEN OM DE CAFEÏNE? 
Steeds een oppepper nodig hebben in de vorm van cafeïne kan op de langere termijn voor problemen zorgen. Vooral zwangere vrouwen moeten hierop letten. Hoge cafeïnegebruik verhoogd het risico op een miskraam of een baby met een laag geboortegewicht en meer risico voor het kind om later een chronische ziekte te ontwikkelen (Bron: Dr. Mercola)
Daarnaast stimuleert cafeïne ook je bijnieren, waar je geslachtshormonen en stresshormoon ook aangemaakt worden. Je bijnieren kunnen overgestimuleerd en daardoor uitgeput raken. Het stimuleert ook je centrale zenuwstelsel waardoor je snel alert bent, dit is echter maar tijdelijk, daardoor kun je er uiteindelijk ook gemakkelijk afhankelijk/verslaafd aan raken. Ook kan cafeïne op de lange termijn zorgen voor minder insulinegevoeligheid, dus een instabielere bloedsuikerspiegel.
Als je gevoelig bent voor cafeïne kun je er ook een plantaardige melk aan toevoegen zoals kokosmelk, de vetten daarvan zorgen voor een langzamere opname van de cafeïne, zodat je systeem van binnen stabieler blijft.

MAAKT KOFFIE JE LICHAAM ZUUR?
Ja dat klopt, de meeste koffiebonen zijn erg zuur, maar niet allemaal. Als je een overwegend zuurmakend voedingspatroon hebt, dan verstoor je het basische klimaat (PH-waardebalans) in je lichaam en ben je vatbaarder voor ziektes. Wees daarom matig met koffiegebruik, dan perk je de negatieve bijwerkingen in.

WELKE KOFFIESOORTEN KUN JE HET BESTE LATEN STAAN?
X Koffie van de meest bekende koffieketens zoals Starbucks;
Die koffie zit vol met bestrijdingsmiddelen, smaakstoffen, kleurstoffen en zoete toevoegingen (hoe lekker ze ook zijn!). De meeste koffie daar zit vol overmatige cafeïne (415 mg in vergelijking met de 70-100 mg in een gewoon kopje koffie).
X Romige koffieblends met smaakjes;
Iedere koffie die meer op een toetje lijkt dan op een simpel kopje koffie kun je beter vermijden. Vaak zit er neproom in, gehydrogeniseerde vetten, glucose-fructosestroop en chemische smaak-, kleur- en zoetstoffen en conserveermiddelen.
X Gewone decaf;
Het proces dat gebruikt wordt om de cafeïne uit koffie te halen maakt gebruik van middelen die ook in lijm en nagellak zitten (o.a. ethylacetaat, dichloormetaan en carcinogeen). Deze chemicaliën kunnen bijdragen aan symptomen  zoals hoofdpijn en buikpijn en een verhoogd risico op kanker.

WAAR MOET JE EIGENLIJK OP LETTEN ALS JE KOFFIEBONEN KOOPT?
Niet alle koffie is namelijk op dezelfde manier vervaardigd. Het type koffie dat je kiest kan een groot verschil maken voor je gezondheid, het milieu en de mensen die op de koffieplantages werken. Let dus op de volgende factoren:
* Biologisch gecertificeerd;
Dit houdt in dat er geen chemicaliën en bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt bij de productie van de koffieblend. Koffie is namelijk een van de meest chemisch-behandelde producten wereldwijd. Bij het drinken van je koffie krijg je altijd wat restjes van deze toxische stoffen binnen.
* Kies voor Fair Trade Koffie;
Met name de medewerkers op koffieplantages in Brazilië, Vietnam, Colombia, Indonesië en Mexico hebben het er niet gemakkelijk mee. Koffie produceren is erg intensief en de opbrengst voor die mensen is minimaal. De mensen daar verdienen het om een eerlijk loon te krijgen, voor koffie moet dus ook een eerlijke prijs betaald worden.
* Koffie die vrij is van Mycotoxine;
Mycotoxine is een schimmel, een bijproduct dat vrijkomt bij de groei van koffiebonen. Als deze stof in je lichaam komt kun je er onrustig en overgestimuleerd door raken. Biologische koffie bevat vaak meer van deze stof, omdat deze niet dood gaat door gebruik van bestrijdingsmiddelen. Let hier dus extra op.
* Kies voor een originele koffiesoort;
Veel blends zijn mixen van verschillende koffiebonen uit verschillende gebieden, aan ons verkocht als iets “unieks”.
Je hebt nooit de garantie dat je precies weet waar jouw koffie vandaan komt, het kan goed zijn dat er in een blend ook veel goedkope bonen verwerkt zijn waar weer meer mycotoxine in zit.

MAAR BESTAAT ER DAN EIGENLIJK WEL EEN KOFFIE DIE AAN AL DIE PUNTEN VOLDOET?
Die is er gelukkig wel (helaas nog niet in Nederland) het gaat hier om de Longevity Coffee van het bedrijf de Longevity Warehouse. Deze koffie komt van vulkanisch, mineraalrijke grond, gevoedt met puur bronwater en gekweekt in een schoon hooggelegen gebied met veel frisse lucht en natuurlijk de toevoeging van zonlicht.
De bonen hebben een PH-waarde van 7,2 (basisch dus), ze hebben een enorm hoge ORAC-waarde, zijn biologisch gecertificeerd, zijn vrij van mycotoxines en zorgen niet voor overstimulering van je centrale zenuwstelsel.

Er zijn een daarnaast nog een aantal koffiesoorten zoals die van de Organic Coffe Company, die wel aan te raden zijn voor wat betreft het ontwikkelproces en de behandeling van de koffie van de groei tot in de zak. Andere goede merken zijn ParanaCafé Intención EcológicoSchirmerBulletproof Coffee, Medellin Secret en verschillende soorten koffie van Simon LeveltGroene Koffieboon Extract kun je rauw gebruiken in smoothies, met eenzelfde oppeppende uitwerking.

——————————————————————————————————————————–
GEZOND RECEPT
Gezonde ijskoffie voor heerlijke frisheid deze zomer!

10247352_10153140707510086_9200503315628974779_n

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat heb je nodig? 

  • 1 bevroren banaan (in stukjes invriezen)
  • 1 el Simon Levelt oploskoffie (Cafe Organico Arabica)
  • scheut rijstemelk
  • snuf verse vanille
    –> Alles in de blender en genieten maar!
Hou het gewoon bij 1,2 of max 3 kopjes koffie (Laat de suiker achterwege of gebruik wat kokosbloesemsuiker en eventueel wat rijstemelk, kokosmelk, kokosolie of een lepeltje roomboter) per dag (lees: voor 15.00 uur) en luister goed naar je eigen lichaam, die vertelt je tenslotte alles!
O, ja en vergeet niet bij ieder kopje een groot glas water te drinken om je vochtbalans op peil te houden!(Laat de suiker achterwege of gebruik wat kokosbloesemsuiker en gebruik eventueel wat rijstemelk of kokosmelk)
.

 

0 Reacties

Wat mensen hierover zeggen
Nog geen reacties Wees niet verlegen, laat een reactie achter!

Laat een reactie achter

Wat denk je hierover?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.