• homepage
  • De lekkerste gezonde Sinterklaasrecepten
De lekkerste gezonde Sinterklaasrecepten

De lekkerste gezonde Sinterklaasrecepten

Pepernoten, speculaas, chocolademelk, marsepein, gevulde speculaas, taaitaai en banketstaven; ze horen allemaal bij het heerlijke avondje! Hieronder kun je ze stuk voor stuk in de gezonde versie vinden. Geniet van het bakken, de heerlijke winterse geuren en natuurlijk van pakjesavond!

Kruidnoten

Wat heb je nodig voor 45 kruidnoten?saint-nicholas-2807181_960_720

  • 125 gram havermeel
  • 65 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 60 gram rauwe honing
  • 25 gram amandelmeel
  • 1 grote el speculaaskruiden (+ optioneel 1 tl gember extra)
  • 1 tl wijnsteenbakpoeder of baking soda
  • snufje zeezout

Hoe ga je aan de slag?
Meng alle ingrediënten in je keukenmachine door elkaar tot een mooi beslag. Verwarm dan de oven op 165 graden en bedek een bakplaat met bakpapier. Rol vervolgens balletjes van het deeg, die leg je op de bakplaat met steeds 1 cm ertussen, druk ze daarna wat platter tot pepernoten. Zet ze 15-20 min. in de oven en laat ze afkoelen tot ze goed knapperig zijn

Speculaas

Wat heb je nodig voor 8 speculaasjes?

  • 150 gram rijstmeel
  • 60 gram roomboter
  • 40 gram kokosbloesemsuiker
  • 1 ei
  • ½ el koekkruiden
  • 1 tl anijspoeder (of anijszaadjes)

Hoe ga je aan de slag?
Verwarm de oven voor op 160 graden. Meng alle ingrediënten met een theelepel zeezout in je keukenmachine goed door elkaar. Rol balletjes van het deeg en druk deze plat in rondjes (of rol het deeg uit tussen 2 lagen bakpapier met een deegroller en steek hier koekjesvormpjes uit) en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Zet ze 20 min. in de oven en laat ze afkoelen

Warme chocomelk

Wat heb je nodig voor 1 grote mok?

  • 300 ml amandeldmelk of rijstmelk (ongezoet)
  • 2 el rauwe cacao
  • 1 tl ahornsiroop
  • snufje kaneel, nootmuskaat, kardemom en verse vanille
  • snufje zeezout

Hoe ga je aan de slag?
Verwarm in ca. 4 min. de melk met de kruiden en het zout op laag vuur. (let op: het moet niet gaan koken). Giet de melkmix in een grote beker, roer de rauwe cacao door de amandelmelk heen en voeg de ahorn toe. Garneer hem met kokosslagroom en een snufje extra kaneel en cacao.

Wat heb je nodig voor de kokosslagroom?
1 Blik volvette kokosmelk (zet hem 1 nachtje in de koelkast): giet het kokoswater af en gebruik de dikke room om die met een handmixer op te kloppen met wat zoet naar keuze erdoor (kokosbloesemsuiker of ahorn en verse vanille).

Marsepein

Wat heb je nodig? 

  • 100 gram amandelmeel
  • 1 el rauwe honing
  • 1 el l citroensap
  • 1 tl water

Hoe ga je aan de slag?
Meng alle ingrediënten door elkaar in je keukenmachine op de hoge stand, het deeg gaat vanzelf plakken. Als het nog een beetje droog is, voeg dan nog een klein beetje water toe. Rol dikke slierten van het mengsel en leg ze in de letters/vorm waarin je ze wilt hebben op een grote snijplank met bakpapier. Zet het ongeveer een half uurtje in de koelkast om op te stijven

 Tip: je kunt de letters ook leuk versieren met cacaopoeder, kaneel, speculaaskruiden, cacaonibs, zonnebloempitten, gojibessen e.d.

Gevulde speculaas


Wat heb je nodig voor 6-8 porties?

  • 150 gram witte ongezouten, ongebrande amandelen (1/2 uurtje geweekt in heet water)
  • 250 gram ongezouten, ongebrande cashewnoten
  • 6 ontpitte zachte dadels
  • 2 el kokossnippers
  • 30 gram koek & speculaaskruiden
  • rauwe honing
  • ½ tl vanille
  • 1½ el zachte kokosolie extra vierge
    + extra halve amandelen voor de topping

Hoe ga je aan de slag met de bodem en de toplaag?
Maal in je keukenmachine de cashewnoten helemaal fijn. Voeg daar vervolgens de speculaaskruiden bij. Knip de dadels in kleine stukjes en voeg deze ook toe. Als alles fijngemalen is, schep je er 2 el honing bij. Kneed het deeg tot een dikke bal (als het nog niet goed plakt kun je nog een klein beetje water toevoegen). Neem de helft van het deeg en druk deze een ½ cm. dik op de bodem van een kleine taartvorm of ovenschaal.

Hoe ga je aan de slag met de vulling?
Maal de afgespoelde amandelen fijn (ze hoeven niet helemaal droog in de machine). Voeg de vanille en kokos toe en vervolgens de kokosolie met 2 el honing. Spreid dit mengsel uit bovenop de onderste laag en druk het goed aan. Gebruik daarna de rest van het deeg om de bovenkant mee te bedekken en versier de bovenkant met de overgebleven amandelen. Zet de schaal in de koelkast om iets te harden.

Taaitaai

Wat heb je nodig voor 8 koeken?

  • 200 gram boekweitmeel
  • 100 gram amandelmeel
  • 140 gram rauwe honing
  • 1½ el speculaaskruiden
  • 2 tl gemalen anijszaad
  • ½ el wijnsteenbakpoeder
  • 1 eigeel (om de taai taai te bestrijken)

Hoe ga je aan de slag?
Verwarm dan de oven voor op 175 graden. Doe eerst de droge ingrediënten bij elkaar in je keukenmachine en mix dit goed. Meng hier de honing, wat peper en zeezout doorheen en meng tot een egaal deeg. Voeg als laatste nog 4 el water toe. Bedek een bakplaat met bakpapier en leg het deeg in een vorm die jij leuk vindt op het bakpapier (ca. 1 cm dik). Split het eiwit van het eigeel en bestrijk de bovenkant van het deeg met eigeel. Bak de koek(en) in ca. 15-20 min. mooi goudbruin.

Glutenvrije banketstaven

Wat heb je nodig voor 3 staafjes?

  • 4 plakjes glutenvrij bladerdeeg (merk: Lieke is Vrij)
  • 1 ei

Wat heb je nodig voor de spijs?

  • 75 gram rauwe amandelen (15 min. weken in heet water)
  • 3 ontpitte dadels (in stukjes gesneden 15 min. geweekt in heet water)
  • 1 el rauwe honing
  • 1 el kokossnippers
  • 1 losgeklopt ei
  • 1 el zachte kokosolie extra vierge
  • ½ tl vanille
  • klein scheutje citroensap

Hoe ga je aan de slag met de spijs?
Maal de afgespoelde amandelen samen met de dadels fijn in je keukenmachine (ze hoeven niet helemaal kurkdroog in je machine). Voeg de vanille en kokos toe en vervolgens de kokosolie, de honing en het citroensap

Hoe ga je aan de slag?
Laat het bladerdeeg ontdooien. Verwarm de oven voor op 180 graden. Verspreid de spijs over de plakjes bladerdeeg (maak ze niet te vol) en rol ze op, er moet 1 cm overlap zijn, plak ze dicht met ei – je kunt er eventueel een kooktouwtje omheen binden voor de zekerheid. Leg de staafjes op een bakplaat met bakpapier en zet ze 15-20 min. in de oven. Laat de banketstaafjes afkoelen en geniet!

Geniet ervan!

1 Reacties

Wat mensen hierover zeggen
  1. Yvonne Beerepoot

    Dank je wel voor deze heerlijke recepten, ik ga er zeker samen met mijn kleindochter een aantal maken.

    Reactie 18 november 2016

Laat een reactie achter

Wat denk je hierover?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *