• homepage
  • Nieuw: 3 recepten met Lupinebonen
Nieuw: 3 recepten met Lupinebonen

Nieuw: 3 recepten met Lupinebonen

Goeiemiddag!

Ik heb weer een paar lekkere recepten voor je en deze keer met de Powerpeul Lupine.
Nog vrij “nieuw” voor ons, daarom eerst een korte uitleg:

Lupinebonen zijn echte voedzame bommetjes, per 100 gram bevatten ze:
36,2 gram eiwitten
40,4 gram voedingsvezels
9,7 gram gezonde vetten
Daarnaast zitten er nog calcium, ijzer en magnesium in. Een mooie duurzame vleesvervanger dus!

Dried-Lupini-Beans-Before-Soaking1

Zo’n 400 gram ongekookte bonen leveren je 1 hele kilo gekookte bonen op. Je moet ze dan eerst een dagje weken en daarna 1,5 uur op laag vuur laten koken.

 

 

 

 

Onderzoekers hebben laten zien dat deze bonen een bijdrage leveren aan het verlagen van je bloeddruk en cholesterolgehalte en dat het, met name vanwege de grote hoeveelheid vezels, een goede spijsvertering ondersteunt.

De smaak van lupinebonen kun je vergelijken met die van kikkererwten, een beetje nootachtig, maar niet melig, daarom kunnen ze goed verwerkt worden in broden, koekjes, salades en burgers.

Ik heb voor jullie een heerlijke smeuïge chocoladetaart gemaakt:

IMG_5663Benodigdheden voor 1 kleine taart (Hemavorm hoog 19 cm)

  • 125 gram lupinebonen (dat is 55 gram droge bonen 30 uur geweekt / of 125 gram voorgekookte van de Ekoplaza)
  • 100 gram pure chocola au-bain-marie gesmolten
  • 100 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 40 gram kokosbloesemsuiker
  • 30 gram kokosolie extra vierge
  • 5 grote eieren
  • 2 mandarijnen (halveer ze om te checken op pitjes)
  • 1/2 el wijnsteenbakpoeder
  • 1 tl vanillepoeder
  • snuf zeezout

Hoe maak je de taart?
Heel simpel; verwarm de oven (hetelucht) voor op 180 graden. Doe eerst de 5 eieren in je keukenmachine en blend op hoge snelheid zodat de taart lekker luchtig gaat worden. Daarna voeg je alle andere ingrediënten toe en mix je tot alles fijn en romig is. Bedek de taartbodem met bakpapier en vet de randen goed in met kokosolie en een kwastje en vul de vorm met het mengsel. Zet die 45 minuten in het midden van de oven. Check daarna met een sateprikker of die er schoon uitkomt. De taart is na 3 kwartier heel luchtig en smeuïg!

Hier kun je nog 2 andere recepten vinden die gemaakt zijn met lupinebonen:
De perfecte burger (volwaardige vleesvervanger)
Choco-anijskoekjes

2 Reacties

Wat mensen hierover zeggen
  1. Brenda

    Waar haal je de lupinebonen?

    Reactie 10 maart 2016
  2. Annemieke de Kroon

    Bij de EkoPlaza, verschillende natuurwinkels en ik denk binnenkort ook wel op meerdere plekken, wellicht de Appie. Je hebt de gele bonen, maar ook lupinemeel.

    Reactie 10 maart 2016

Laat een reactie achter

Wat denk je hierover?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *