• homepage
  • Back to the future: het eten van de toekomst

Back to the future: het eten van de toekomst

High-tech

Als we nog iets verder in de toekomst kijken zien we dat er nog van alles mogelijk is. Sommige uitvindingen staan nog in de kinderschoenen en anderen zijn al ver in ontwikkeling. Apart zijn ze wel allemaal, maar wie weet vinden we dat al gauw weer heel normaal.

“Schat zal ik voor jou ook wat chips printen?”
3D Food-printing; een digitaal bestand word tot driedimensionaal tastbaar product gemaakt, opgebouwd uit verschillende laagjes. Deze techniek is al sinds de jaren ’80 in ontwikkeling en kan voor veel mooie doeleinden, bijvoorbeeld de medische wereld, gebruikt worden, maar dus ook voor ons eten.
De Foodprinter kan er voor zorgen dat jouw persoonlijke gerecht precies op het juiste moment gemaakt wordt, zodat er een vers en gezond gerecht voor je klaar staat als je thuiskomt.

 De printers kunnen producten maken die exact aansluiten op jouw behoeften en voorkeuren, die verschillen per persoon. Bijvoorbeeld een zwangere vrouw, die moet voedingsstoffen in andere hoeveelheden binnenkrijgen dan een sportman. TNO werkt zelfs aan een printer die puree in de vorm van echt eten kan printen, dit is vooral voor ouderen en mensen met darm- en slikproblemen een uitvinding om prettiger te kunnen eten. Je print bijvoorbeeld kippuree in de vorm van een smeuïg kippenboutje!

Voedsel is echter wel complex, je hebt verschillende structuren en de oplossing om geur, smaak en voedingsstoffen goed te kunnen printen is er nog niet helemaal. Ook het opwarmen van de maaltijd is nog een punt waaraan gewerkt wordt.

3D-Foodprinter

 

 

 

 

 


 

Neem bijvoorbeeld de Foodini, die kost nu 1300 dollar en is voor thuisgebruik; je moet eerst je eten per product blenderen en in verschillende capsules stoppen. Je kunt dan via je telefoon op de terugweg naar huis van werk aangeven dat je er aan komt, vervolgens start de printer en heb je thuis je bord eten klaar staan. Uiteindelijk is het nog aardig wat werk om alles van te voren (te koken), pureren en te installeren en na afloop moet je de capsules nog schoonmaken, dus wat dat betreft gaat vers koken op dit moment nog sneller. Maar wie weet wat voor oplossingen hier nog voor gaan komen. Om te zien hoe de printer werkt kun je hier een leuk, kort filmpje bekijken.

* Voor 4000 euro kun je begin 2015 de Chefjet in Amerika bestellen, dit is een suikerprinter, prachtige plaatjes kun je hiermee maken (alleen om naar te kijken natuurlijk!)

 Philips heeft ook een 3D Foodprinter ontwikkeld, deze printer heeft de unieke eigenschap dat je verschillende eetbare ingrediënten kunt mixen en dat je zelf kunt bepalen in welke vorm je die wilt printen: bijvoorbeeld wortels in de vorm van schuim en broccoli als ijsje.

* En dan nu….de uitvinding der uitvindingen voor de vrouw: De Choc-Edge
een chocoladeprinter waarmee je de mooiste designs kunt printen! 

Misschien moet ik maar vast aan een kookboek voor printers beginnen?!

Imano

 

 

 

 

 

 

De iWaiter
Wat we ook meer zullen gaan zien in restaurants dat je op je tafeltje een tablet hebt liggen waarop je je bestelling kunt doorgeven aan de koks, wat minder persoonlijk, maar wel efficiënt.
In Londen in de Sohowijk staat het Inamo Restaurant, zij lopen helemaal voorop wat betreft t
echnologie. Je kunt met knoppen op je tafel een thema kiezen, het menu kiezen, spelletjes spelen en betalen. Hier kun je zien hoe het in zijn werk gaat. 

Neurogastronomie-1

 

 

 

 

 

 

Neurogastronomie
Uit eten gaan is veel meer dan alleen het eten op je bord. Neurogastronomie is een 100% restaurantbeleving waarbij de muziek via een koptelefoon, temperatuur, aroma’s, afbeeldingen op de muur, etc allemaal bijdragen aan je foodbeleving; al je zintuigen zullen worden geprikkeld.
Recente studies laten zien dat de hele omgeving en de manier waarop je eten wordt geserveerd kan 
manipuleren hoe je hersenen de smaak ervaren en hoe ze het eten ‘interpreteren’.
Bij neurogastronomie wordt j
e omgeving aangepast aan je eten, zodat je een ander soort smaaksensatie krijgt. Een roze aardbeientoetje smaakt namelijk 10% zoeter op een wit bord dan op een zwart bord. Ronde meubels en rood licht maken dat een wijntje beter smaakt. Hoge tonen zorgen ook voor een zoetere beleving en een zangstuk van Pavarotti zorgt ervoor dat je koffie of stukje chocola veel intenser smaak.
Laat maar komen die beleving!

PlantLab

 

 

 

 

 

Het PlantLab
Eten uit cleanrooms, gekweekt onder ideale omstandigheden zonder bestrijdingsmiddelen, dat is nog eens een mooie uitvinding. 
PlantLab houdt zich voornamelijk bezig met groei van planten in afgesloten ruimten zonder daglicht, zogenaamde Plant Production Units (PPU).
Het maakt daarbij gebruik van een gepatenteerde combinatie van licht en klimaatcontrole. Met de techniek kunnen planten overal en op elk moment van het jaar groeien, waardoor de productie kan plaatsvinden op consumptielocatie en vervoer wordt beperkt. De PPU’s bieden een waterbesparing tot 90% ten opzichte van bestaande landbouwproductie en bij de teelt worden geen pesticiden gebruikt.

De PPU’s kunnen gebruikt worden voor de productie van natuurlijk voedsel en bij de ontwikkeling en productie van medicijnen, cosmetica en smaak- en geurstoffen.

Op kleine schaal kun je dit in je eigen keuken ook laten inbouwen zoals je kunt zien op het plaatje, je moet er alleen nu nog wel diep voor in je buidel tasten.Nano-Kitchen

De Kitchen Nano Garden is een high-tech installatie waarmee je je eigen groenten en fruit kunt verbouwen. De stellage bevat lades die allemaal een ingebouwd water- licht en voedingssysteem hebben die je zelf kunt afstemmen. Ze groeien zo snel als dat jij dat wilt. Als de planten te veel of te weinig water krijgen gaat er vanzelf een alarm af zodat je het weer kunt bijstellen. Moestuinieren is nog nooit zo gemakkelijk geweest!

Reageerbuisvlees
De bio-industrie en broeikaseffect daar moest iets aan gedaan worden en daar zijn ze dan ook druk mee bezig. Of het een gezonde ontwikkeling is, ik denk het eerlijk gezegd niet. We hebben het hier over kweekvlees uit een reageerbuisje, gemaakt van stamcellen van koeien. Uit één stamcel kan binnen twee maanden 50.000 kilo rundvlees geproduceerd worden.

De eerste hamburger van kweekvlees droeg een prijskaartje van maar liefst 290.000 euro.
V
erwacht wordt dat binnen tien jaar kweekvlees geproduceerd kan worden voor een kiloprijs van zeventig euro. Dat is een enorme stap vooruit maar nog altijd veel te duur om een redelijk alternatief te kunnen bieden voor de bio-industrie.

Maaltijd- en pakketbezorging door een Drone
Amazon heeft laten weten ergens in 2015 te starten met tests, zodat klanten binnen 30 minuten hun pakket of maaltijd kunnen ontvangen. Zie hier een voorbeeldfilmpje, best grappig eigenlijk, maar of het zo veilig is?

tellspec

 

 

 

 


 

Weet precies wat je eet met Tellspec
De labels in supermarkten op pakjes en zakjes vertellen lang niet altijd wat er allemaal in zit. Daar gaat nu verandering in komen. Een klein apparaatje kan precies meten hoeveel eiwitten, koolhydraten, gluten, lactose, soorten suikers, vitamines en mineralen, allergenen enz. een product bevatten. Op die manier kun je ook “vervuilde” producten er gemakkelijk tussenuit halen. Het apparaatje, waarmee je het product via een laser scant, is gekoppeld aan een app op je telefoon en laat zo het hele lijstje zien via een grote database in de Cloud. Zo weet je precies wat je op een dag binnenkrijgt.
Hoe het precies werkt kun je 
hier zien.

insecten_eten-300x197

 

 

 

 


 

 

2 vliegen in 1 klap
Een heerlijke eiwitreep gemaakt van sprinkhaanmeel, jummie! In de toekomst zullen we meer eiwitrijke insecten gaan eten.
Volgens de Food and Argiculture Organization (FAO) zal de huidige wereldbevolking tot 2050 een groei doormaken van 33%. Om hongersnood te voorkomen zal er 70%extra voedsel nodig zijn. Die moet ergens vandaan komen. 
Veel mensen hebben het niet zo op insecten, maar ze kennen de feiten en voordelen niet van deze beestjes. Insecten domineren onze aarde en zonder insecten zou een hoop van onze alledaagse producten niet bestaan. Denk maar eens aan een willekeurig stuk fruit; elke appel, banaan of sinaasappel is een resultaat van insecten die het stuifmeel van de planten hebben verspreid. Hierdoor kan de vrucht groeien en een tijdje later ligt er een verse fruitsalade in de schappen van de supermarkt. Ondertussen ben je nu dus eigenlijk al afhankelijk van insecten.
Zonder dat je het weet
 eet je eigenlijk al insecten, zo’n vijfhonderd gram per jaar. Voorbewerkt voedsel zoals tomatensoep, pindakaas en appelmoes bevatten standaard een beperkt aantal insectendelen. Ook de kleurstof E120 bevat insecten.
Of we het nu leuk/lekker vinden of niet, we zijn afhankelijk van insecten en dit zal de komende jaren toenemen. Er komt misschien wel een moment dat een vlieg in je soep de normaalste zaak van de wereld is. Als het zover is zullen we er waarschijnlijk van smullen.

Maan

 

 

 

 


 

Food from SPACE
Voedsel kweken op de maan, de NASA is er druk mee bezig. Ze hebben plannen om tests te gaan doen met basilicum, knollen en kiemen. Ze hebben er speciale stellages voor gebouwd zodat het gebrek aan zuurstof en straling geen invloed hebben op de groei van het eten. Ze bevatten genoeg water, schone lucht en papier dat rijk is aan voedingsstoffen om de zaadjes te kunnen laten groeien. Ook zit er een temperatuurregelaar in, lampen en camera’s om alles goed bij te houden. Als het gaat werken kunnen de astronauten in de toekomst genieten van een vers bordje eten 
238,900 mijl bij ons vandaan.

Eet smakelijk allemaal!

Wil je 1x per maand interessante nieuwtjes en recepten ontvangen, schrijf je dan aan de rechterkant in voor de nieuwsbrief uit De Keuken van Annemieke

0 Reacties

Wat mensen hierover zeggen
Nog geen reacties Wees niet verlegen, laat een reactie achter!

Laat een reactie achter

Wat denk je hierover?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.