• homepage
  • Van welke 23 dingen gaan we allemaal smullen in 2017? De complete lijst!
Van welke 23 dingen gaan we allemaal smullen in 2017? De complete lijst!

Van welke 23 dingen gaan we allemaal smullen in 2017? De complete lijst!

Ook voor het komende jaar gaan er in voedselland weer onderdelen boven het maïsveld uitsteken. Iets wat overal in terugkomt; BELEVING IS ALLES! We reizen meer dan ooit, posten foodplaatjes van over de hele wereld online; ons referentiekader van nieuwe smaken, texturen en geuren is breder dan ooit; eten is avontuur, eten is “lifestyle”, jouw tafel is je status. En wij, de consumenten, bepalen wat de markt moet leveren. We willen steeds opniew verrast worden en gelukkig daar ook wat meer en eerlijker voor betalen.

Je vind hier de aankomende trends allemaal op een rijtje:

1. Zero, nada, noppes!
Eindelijk, eindelijk, de calorieën hoeven niet meer geteld te worden. Daar deden wij al een tijdje niet meer aan, maar het schijnt nu verder door te dringen. De ene calorie is de andere namelijk niet, dus optellen heeft weinig zin. Als je zoveel mogelijk “levende voeding” eet en je lichaam echt gaat voeden, dan kun je je niet overeten. Natuurlijk blijft het wel opletten met de heerlijke nootjes, avocado’s, honing etc. Lekker variëren en maat houden zijn de woorden van 2017. Voeding krijgt zijn waardigheid en voedingswaarde terug. New York krijgt zelfs binnenkort zijn eigen Avocaderia; all day avocado’s!

2. All day, everyday
Ontbijten tot laat in de avond, soepjes voor ontbijt en creatieve pop-uprestaurants die dit verzorgen. Alles is 24 uur per dag verkrijgbaar. “Brunchfast” wordt het nieuwe woord. Restaurants moeten hun inrichting zo aan gaan passen dat het de hele dag aangenaam en huiselijk is om te verblijven, te werken, bij te kletsen en jezelf te voeden.

3. Byebye stevia, hello lucuma!
Ik ben er al jaren fan van en gebruikte het poedertje al in mijn eerste 2 kookboeken; Lucuma, een vrucht uit Peru en Chili, vermalen tot poeder; een heerlijke zoete smaakmaker, vooral voor toetjes een uitkomst. (smaakt een beetje zoals zoete aardappel met ahornsiroop).

4. Tot je paars ziet
Aubergines, paarse chips van paarse aardappelen (ubi’s), paarse bloemkool, paarse asperges, paarse maïs, paarse bowls; kortom paars is de kleur.

5. Lekker burgerlijk
Met de burgerbars en allerlei hippe vormen van burgers met paddenstoelen die de smaak van “pulled pork” vertegenwoordigen gaat de trend dit jaar weer verder met veel vega-opties. Kaasvrije-kazen en vleesvrij-vlees zijn steeds meer in opmars.

6. Pimp your cocktails
Ze kregen afgelopen jaar al een upgrade met slierten komkommer, kaneelstokjes, bloemetjes, takjes tijm en ga zo maar door. Nu komt er ook nog een geur bij. Geparfumeerde cocktails; de woorden ‘exotisch’ en ‘aromatisch’ komen meer op tafel. Ik ben benieuwd!

7. Savory pancaketime
Pannenkoeken voor ontbijt, heerlijk. Maar nu kunnen ze ook voor lunch in de hartige variant of als hartige crêpe.

8. Sappie?
De juice- en smoothiebars waren al aan een opmars begonnen en de trend gaat zich voortzetten. Er komen ook steeds meer bijzondere sapjes bij dit jaar, dus volop keuze voor gezondheid.

9. Creatief met ijs
Kunstwerken in een beker, “Thai-style-icecreamcups”. Dunne rollen ijs, in alle kleuren, opgerold met allerlei toppings.

10. The Superbowl
Eten uit een kom; de acaibowl, sushibowl, breakfastbowl enz., die kennen we inmiddels. De Pokébowl, uit de Nomadische keuken, vecht zich een weg in het rijtje; een kom rijst met allerlei verschillend toppings als keuze. Sushi 2.0.

11. Over the ocean
Afgelopen jaar hebben we meer kunnen genieten van streetfood uit het verre oosten. Nu is Maleisië daar ook bij aangesloten en kunnen we losgaan op de soepen, eend, noodlesticks, rotikoeken etc.

12. Zuurtje & pruimpje
De boeken van Verrot Lekker hebben een goed jaar gehad; fermenteren en inmaken waren een mooie trend. 2017 gaat eveneens een zuur jaartje worden; in de foodwereld dan!

13. Groen, groener, groenst; de groenteguerilla
We zijn natuurlijk een levenlang gewend aan “stukje vlees, gekookte aardappels, Hollandse groente en een jus’tje”, maar met de komst van allerlei vegaburgers, groentereclames, the green happiness, pizza’s met groentebodems en de docu’s over de vleesindustrie, krijgt groen meer plek op ons bord. 250 Gram groente per dag is de norm (volgens de instituten), laten we daar een lekker schepje bovenop doen om ons lijf het beste te geven! En dat kan al door de zoetere groentes met je ontbijtyoghurt of ijs te blenderen. We zien
we ook steeds meer creatieve groenterestaurants opduiken. Meteen een mooie bijdrage aan de verduurzaming.

blue-hill-yogurt

 

 

 

 

14. Slager-restaurant
Vleesmeesters laten het er niet bij zitten en komen met een shop-in-shop; eet heerlijk bereide
creatieve vleesgerechtjes vers bij de slager. Met gebruik van alle onderdelen van de dieren, minder ‘waste’, dus een goede zaak.

15. Helder water
Water met een bubbeltje, water zonder bubbeltje, water met een kleurtje of
water met een geurtje. De aankoop van frisdrank gaat omlaag, water is het helemaal in, in de vorm van “Wellness-tonics”.

16. Koffie verkeerd?
Zoals je eerder hebt kunnen lezen in mijn koffieblog; de meeste mensen drinken dagelijks heel wat koffie weg, maar denken bijna nooit na over de chemische bewerkingen, de oneerlijke handel en wat caffeïne doet met je cortisollevels. Daar gaan we komend jaar bewuster mee om. Proost op de koffie van paddenstoelen, cichorei en spelt met opgeklopte havermelk. Natuurlijk kun je het ook bont maken met rainbowkleuren; in Las Vegas al verkrijgbaar!

17. Update Ambacht; eten met een verhaal
Passie, puurheid en liefde; dat willen we komend jaar allemaal in ons eten hebben en dat mag ietsje meer tijd kosten. Versgefilterde koffie, friet vers uit de schil, getrokken bouillon voor onze soepen, broden met passie gebakken; eten met een eigen verhaal, een goed verhaal, een persoonlijk verhaal; expressief eten blijft bestaan.
Deze producten worden ook verwerkt in het nieuwe “kant-en-klaar”, maar dan dagvers en ready-to-use-pakketten. M.a.w. bulk krijgt concurrentie van bijzonder.

18. Een kijkje achter de schermen
Thuis gaan we dat ook steeds meer doen, echte “Home-cooking”. In Amerika trekken ze het al zover dat een chefkok thuis kookt en jij in zijn huis een tafeltje kunt resereveren; “Shared-dining-experiences”; alleen van het woord word je al blij! Ook krijgen de Thuisbezorgdmaaltijden een luxere update. Nu verzorgen o.a. Deliveroo, Foodora en Uber-eats binnen no-time je restaurantwaardige maaltijd aan de deur. In de toekomst zullen drones deze gaan bezorgen, in Amerika maakt Chipotle hier al gebruik van voor campussen en Domino’s voor de pizza’s in New Zeeland. Horeca on-the-go.

19. Futuristische restaurants
Restaurants krijgen het wat zwaarder met al die concurrentie van conceptstores, luxere maaltijdbezorging en homecooking. Dus profileren is nodig; Eatsa is hier een mooi voorbeeld van. Er komt geen ober of cassiëre aan te pas. Je kiest je eten op een tablet, haalt je pasje er langs en wacht tot je naam verschijnt in de technische muur, klik op het vakje waar jouw maaltijd in staat, die opent en je kunt eten.

Ook gaan grote merken eigen restaurants openen, zoals Kellogs, met het cerealrestaurant op Broadway in New York.

En wordt eten met een virtual reality bril op de nieuwste smaakbeleving?

20. Meloenen, meloenen, meloenen!
Ik hoor de vrouwtjes op het strand op mijn vakantieadres nog roepen, massages en meloenen te koop. Ik kon geen meloen meer zien, maar watermeloenen zijn het helemaal in 2017; gejuiced met citroen, een superslank en dorstlessend drankje. Beyonce is alvast een slim stapje voor met haar WTRMLN WTR-sapje op de markt.

21. Freakshakes, wolkijs en sprookjesbrood….
Af en toe moet je even helemaal los op iets waarvan je heel goed weet dat je je lijf niet echt helpt, maar je mood en smaakpapillen wel een plezier mee doet. Een freakshake is een milkshake (de oorsprong ligt in Australië) van top tot teen aangekleed met ‘rommel’; van spikkels, tot chocoladesaus, noten, popcorn, knettersprinkels, marshmallows, karamel, browniestukjes, stukjes cake, snoepjes, gekleurde hagelslag en slagroom. Wolkijs lijkt daar veel op maar is dan nog omgeven door een wolk van suikerspin. Het sprookjesbrood doet daar als laatste ook goed aan mee met de in rum gekookte ananas, kokosnootijs en noem maar op. Hoe voller, hoe beter!
In het Japanse Kyoto maken ze het helemaal te gek; softijs met bladgoud.

22. De Spün
Een slimme vork of lepel die, nadat je een foto hebt gemaakt van je bord, meet of je te snel eet, hoeveel voedingsstoffen je eet en of je voldoende eet, het kan niet gekker worden!

23. En last but not least….
De komst van mijn 3de receptenboek zal ook in 2017 zijn.
Op 3 februari komt “Het kookboek voor mannen; Lekker Makkelijk!” uit en ik kan niet wachten! “Free-from-food” is hot, dit boek is vrij van geraffineerde suiker, onnatuurlijke e-nummers en gluten. Helemaal passend in de trends!

Pre-order hem alvast, zodat jij hem straks als eerste in huis hebt!

Reserveer bij bol.com

book2-new

 

 

 

 

 

Dit waren ze weer allemaal op een rijtje,
geniet van Foodtopia 2017!

———————————————————————————————
———————————————————————————————
Volg me ook op Instagram:
unknown

 

 

 

 

En geniet van nog meer heerlijk eten & leuke events!

 

 

0 Reacties

Wat mensen hierover zeggen
Nog geen reacties Wees niet verlegen, laat een reactie achter!

Laat een reactie achter

Wat denk je hierover?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.