• homepage
  • Jammie! Een ijsje met butiraldehyde, aldehyde en ethylacetaat…..

Jammie! Een ijsje met butiraldehyde, aldehyde en ethylacetaat…..

De temperatuur is eindelijk aan het stijgen en de zon laat zich steeds wat meer zien, gelukkig maar, we hebben er lang op moeten wachten!

Niets is dan zo lekker als een verfrissend ijsje en daarvoor is er genoeg keuze in de ijswinkels en de schappen van de supermarkt. Maar misschien wordt je na het lezen van deze blog wel enthousiaster om ze thuis zelf te gaan maken.

IJs bestaat namelijk helaas niet meer alleen uit cream, eigeel, boter en wat verse vanille. Het recept is door de jaren heen erg veranderd.
Je kids of jezelf verwennen met een toxisch goedje in een hoorntje of op een stokje, dat zouden we niet moeten willen!

Er zijn wereldwijd meer dan 1400 smaakstoffen, stabilisatoren, kleurstoffen en bindmiddelen beschikbaar voor de productie van commercieel ijs. Daar zijn verder geen restricties voor gemaakt en er zijn ook geen verplichtingen voor ijs-etiketten om alles er op te moeten zetten wat er in gaat.

Hier volgt een kleine greep van de stoffen die in de meeste soorten commerciele ijsjes voorkomen:
images

 

 

 

 

ALDEHYDE C-17: Dit is een synthetische kleurstof/vloeistof die wordt gebruikt om de smaak van kersen-ijs te verbeteren. Het wordt ook als ontvlambaar middel bij de productie van kunststof, plastic en rubber gebuikt als aniline of aminobenzeen.

AMYL ACETAAT: Dit chemicaal geeft een (kunstmatige) bananensmaak. Het goedje wordt ook gebruikt als ontwikkelaar voor olieverf.

BENZYL ACETAAT: Deze stof geeft een (kunstmatige) aardbeiensmaak. Het wordt ook gebruikt als chemisch verdunningsmiddel.

BUTIRALDEHIDE: Dit verbetert de smaak van hazelnoot-ijs en het is één van de belangrijkste ingrediënten in rubber en cement.

ETHYL ACETAAT: Producenten gebruiken dit chemicaal voor een (kunstmatige) ananassmaak. Het is een reinigingsmiddel voor leer e.a. stoffen. Consumeren hiervan kan leiden tot chronische schade aan je lever, je longen en je hart. (E-636)

PIPERONAL: Dit wordt gebruikt voor de kenmerkende vanillesmaak. Helaas ook kunstmatig. Piperonal is daarnaast ook een chemisch middel tegen luizen.

CARBOXYMEHTYLCELLULOSE: Dit middel wordt gemaakt uit cellulose en is de belangrijkste suikersoort in hout en alle andere planten. Het is commercieel gewonnen uit hout en daarna chemisch behandeld. Dit middel kan darmproblemen zoals verstopping, diarrhee, krampen en winderigheid veroorzaken. (E-466)

DIETHYLENE GLYCOL: Dit is een goedkoop chemicaal die als eivervanger wordt gebruikt. Deze stof wordt ook als antivriesmiddel gebruiken en in verfremovers en in China zelfs in tandpasta. Het middel is schadelijk bij opname door de mond, en kan effecten hebben op je zenuwstelsel, je lever en je nieren. Vooral bij kinderen en nierpatiënten kan een blootstelling aan di-ethyleenglycol levensgevaarlijk zijn.

BRILJANTBLAUW: Deze blauwe synthetische kleurstof kun je terugvinden in o.a. smurfenijs. Er zijn veel allergische reacties die je door deze stof kunt oplopen. Hier gaat het om E-133; in de landen om ons heen, zoals Oostenrijk, Zweden, Zwitserland, Frankrijk, Duitsland en Noorwegen is deze stof, samen met nog heel wat andere e-nummers al verboden. In Nederland helaas nog niet.

Voeg daar nog HFS (high fructose corn syrop) aan toe, melkpoeder en wat transvetten en je hebt een kant-en-klaar en lang houdbaar ijsje.

De meeste van deze stoffen staan niet op het etiket, maar zijn verscholen onder verschillende E-nummers.
Het voedingscentrum beweert helaas nog steeds dat alle e-nummers goedgekeurd zijn door de EU. Maar helaas is niets minder waar. Veel e-nummers hebben invloed op of beschadigen cellen in je lichaam en hersenen. Wil je meer weten over e-nummers; er zijn 2 gratis apps over te vinden waar ze allemaal in staan. En het kleine handzame boekje “Wat zit er in uw eten” weet er ook alles over te vertellen.

IJsjes kunnen een heerlijke en goede manier zijn om kids gezonde voedingsstoffen te laten eten en je kunt er ook nog meer plezier aan beleven door het samen met ze te maken! Ze krijgen dan hun gezonde vetten, vitaminen, mineralen en enzymen op een fantastische manier toch binnen.

Voor romig ijs kun je bananen (of ananas of mango) als basis gebruiken. Snij een aantal rijpe bananen in plakjes en vries die in. Voor gebruik haal je ze uit de vriezer en laat je ze een heel klein beetje ontdooien. Doe ze in je keukenmachine en voeg een smaak naar keuze toe, dit kan varieren van verse sinaasappelsap tot bevroren aardbeien, maar zelfs een halve voorgekookte biet of wat spinaziebladeren kun je mixen met banaan en zo leuke verschillende kleuren bolletjes ijs maken.
Tip: als je keukenmachine niet zo lekker op gang komt, voeg er dan wat kokosroom of rijstemelk aan toe.

Ook kun je losgaan op eigen Ben & Jerry-smaken. Voeg wat verse vanillepoeder toe, een klein scheutje ahornsiroop en wat gehakte walnoten of maak wat cookie-dough van amandelmeel met een beetje roomboter en pure chocola etc.

Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het gemakkelijk zelf maken.

Natuurlijk kun je ook ijsvormpjes vullen met gejuicte soorten fruit. Dan krijg je heerlijke waterijsjes.

Hieronder kun je een paar voorbeelden vinden; ga er lekker mee experimenteren en geniet van jouw gezonde zomer!

Schermafbeelding 2015-12-15 om 20.51.15

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Schermafbeelding 2015-12-15 om 20.51.34

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Schermafbeelding 2015-12-15 om 20.50.33

Deze en nog veel meer lekkere ijsjesrecepten kun je vinden in Superfoodrecepten & De Snelle Superfoodchef!

 

 

 

 

 

 

 

 

0 Reacties

Wat mensen hierover zeggen
Nog geen reacties Wees niet verlegen, laat een reactie achter!

Laat een reactie achter

Wat denk je hierover?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.