Keto-verhaal & ervaringen

Keto-verhaal & ervaringen

Ik wil leven!
Na een veel te lang durende eetstoornis die vooral de naam Boulimia kreeg kwam er rust in mijn hoofd. Eindelijk kon iemand mij helder uitleggen dat je eet om puur energie te krijgen. Levende voeding brengt leven, levenloze voeding brengt weinig. Dus eet wat groeit, bloeit, rent, vliegt, springt etc.

Horizontaal plat
Mijn situatie was al een aantal maanden horizontaal met regelmatig een deken over mijn hoofd tegen de migraine en de traanogen van de hooikoorts. Ik kwam mijn bed uit, deed inkopen voor smoothies, soepen en salades en liet mijn bloed prikken. Ik leerde over wat de juiste supplementen waren die bio-beschikbaar zijn voor je lichaam en begon aan mijn genezingsproces. Stap voor stap liet ik de suikerverslaving los, liet ik brood meer staan en leerde ik geitenkaas, vette vis en ‘nieuwe’ groenten waarderen. Een weg van vallen en opstaan, maar ook een weg die na 8 weken al goede hoop gaf op meer genezing. Na 8 maanden kon ik echt zeggen dat ik van alle kwalen en problemen af was en dat ik me een totaal ander mens voelde.

Het eetstoornisstemmetje
Soms, heel soms, bij teveel stress en het overzicht kwijt zijn, komt het eetstoornisstemmetje weer in mijn hoofd, verrekte moeilijk, ik moet stoppen met die discussie starten. Door de jaren heen ben ik mentaal enorm sterk geworden; door seminars, cursussen en 1 op 1 sessies met een fijne psychologe. Confronterend maar ook lekker om in je eigen spiegel te kijken, ik ben een soort van ‘verslaafd’ geraakt aan groei en nieuwe kennis op doen, daar wordt ik blij van.

Uitproberen & alles testen
Nieuwsgierig dat ik ben naar alle voedselhypes, kookboeken, nieuwe onderzoeken en diëten, stond ik ook het afgelopen jaar aan de zijlijn van het voedingspatroon van mijn vriend; KETO. Het Ketogeen voedingspatroon is voor 80% gebaseerd op gezonde vetten, 15% op goede eiwitten en 5% op complexe koolhydraten vol vezels. Ik vond het bewonderenswaardig en raakte al in paniek bij de gedachte ervan. Mijn eten dat al vrij was van geraffineerde suiker, onnatuurlijke e-nummers, gluten en zo weinig mogelijk zuivel, vond ik wel prima zo. Maar toch knaagde er iets.

Tussendoor heb ik nog een week VEGAN-catering gedaan op een retreat in Ibiza; een mooie filosofie, maar mijn buikje groeide van al die koolhydraten.

Over de drempel
Ik balanceerde al heel lang op stukje tussen, “Ik voel me gezond, het is op zich wel goed zo, maar het kan altijd nog beter” en ‘hoe zou het zijn om toch eens een keer die strakke buik en dat droomfiguur te hebben waar ik tijdens mijn eetstoornis van droomde”.
Een gevaarlijke gedachte zou je denken, maar goed, binnen het keto-dieet kun je absoluut niet smokkelen. 1 hap zoet en je bent eruit en kunt weer 3 dagen opnieuw beginnen!

Hoe werkt Ketose?
Het doel van het voedingspatroon is om in ketose te komen en in ketose te blijven. In die staat komt er geen externe suiker en koolhydraten je lichaam binnen zodat dat niet als eerste brandstof gebruikt kan worden. Daardoor gaat je lichaam je eigen vetvoorraad met als bijproduct ketonen als brandstof gebruiken, deze brandstof is heel clean; handig dus om oud vet kwijt te raken. Je gaat het wel ruiken uit je mond, dat is wel een nadeel. Maar gelukkig heb ik nog pepermuntolie op voorraad om dit een beetje te verdoezelen. Vet adem je namelijk ook uit (chemisch proces), daarom is een goede ademhalingstechniek ook zo belangrijk!
Daarnaast is het grootste voordeel meer gezondheid; doordat je lichaam enorm veel verse voeding en bijna geen belastende stoffen binnenkrijgt, kan je lichaam makkelijker in balans komen en blijven en herstel van processen en weefsels gaat enorm veel sneller.

Week 1

Vet gezond
Dag 1 brak aan, even wennen met mijn karretje in de supermarkt en ook wel tegenstrijdig al dat vet, al wist ik al wel dat je van gezonde vetten niet per se dik zal worden als je ze met mate eet en dat je lichaam die nodig heeft voor allerlei processen en hormoonaanmaak, maar zoveel!?
Avocado’s, noten, roomboter, kokosolie, makreel, wilde zalm, geitenkaas, feta, eieren etc. En lekker veel groente en wat rood fruit.

Wegen & meten
We vonden een paar goede sites met lekkere recepten en gingen samen 100% aan de slag. Ik moet je eerlijk zeggen dat ik er totaal geen moeite mee had. Eerder zou ik echt in paniek raken en onzeker worden, maar deze keer had ik dat niet. In week 1 begon ik met alles netjes afwegen en invoeren in de voedings-app. Ik at veel, maar was 3 kilo kwijt. In het begin is dat ook vocht natuurlijk, maar mijn figuur begon zich al aan te passen. Dat werkte motiverend. Daarnaast 3x per week in de vroege ochtend sporten; XCO, Bodypump en Bodyshape.

Week 2

Aj & au
De 2de week heb ik dat wel een beetje moeten bekopen, want ik at wat meer eiwitten dan gewoonlijk, dat had ik misschien meer moeten opbouwen; de verzuring zat in mijn benen, nog 1 squat was gewoon niet meer mogelijk, nog maar niet te spreken over de trappen naar ons huisje met de cateringkratten! #au

Plateau 1
Toen kwam er een plateau 67 kilo, 4 dagen lang, geen verandering. Nog wat extra youtube-filmpjes gekeken en overgestapt naar Intermitted Fasting bij het Keto. Dan eet je alles tussen 12.00 uur en 20.00 uur. Was ik vorig jaar nog in tranen en ‘kon ik echt niet sporten op een nuchtere maag, want dan had ik geen energie’, ging ik nu fluitend sporten. Af en toe een schep Greenspoeder in mijn water voor wat extra energie, maar de meeste dagen prima vol te houden; weer wat gewicht kwijt: 66,7.

De eerste kerstmarkt
Vrijdag einde van de middag ging ik samen met een vriendin richting Amsterdam voor de eerste kerstmarkt in Nederland, geuren van warme chocolademelk, kazen, warm eten, versgebraden vlees en een hoop smullende mensen. Ik had er totaal geen moeite mee, ik snap alleen echt niet waarom ik daar een doos met 7 speciale chocoladezoenen kocht om thuis in de vriezer te kunnen stoppen, zo lekker vind ik ze niet, maar ‘chocola’ kwam in mijn hoofd. De avond overleefd, nergens moeite mee gehad, een heerlijk speciaal kaasje mee naar huis genomen en een fles olijfolie met basilicum en wat nieuwe kerstballen; mooie score!

Stress
En een nieuw plateau. Even frustrerend, ik denk ook dat het komt door stress, werkstress. En zolang je stress hebt komt er glucose vrij in je bloed; dat is bij keto funest. Dus “lesje loslaten” en weer door.

Ei & chocola en ….de fout in
De dag van mijn eisprong, ik kon de hele dag alleen maar denken aan chocola, zo erg had ik het nog nooit gehad, een klein hapje 100% rauwe chocola, niet echt lekker en het voldeed niet aan wat ik wilde. Ik kon alleen maar korte-termijndenken en op het moment dat er even niemand thuis was, ik had ongeveer 30 minuten, heb ik de doos chocoladezoenen uit de vriezer gepakt en heb ze alle 7 opgegeten + nog een bonbon van mijn catering…..het eetstoornisstemmetje kwam in mijn hoofd en hoewel de schilders half door de raamkozijnen hingen heb ik om de hoek alle 7 zoenen weer uitgespuugd, alles weer netjes alsof er niets was gebeurd. Daarna gezellig met het gezin aan de lunch. Wetende dat ik weer 3 dagen nodig zou hebben voor de switch naar vetverbranding.

Stom
Stom hoe je hoofd je soms in de weg kan zitten, ik heb een doel, ik wil het heel graag, maar ik saboteer mezelf af en toe. Je kunt je dan afvragen, “is zo’n keto-patroon dan wel zo goed voor je?”, maar ik voel me er verder heel goed bij, ben helderder in mijn hoofd en ben blij dat ik naast mijn chocoladedip geen enkele behoefte heb aan suiker en ook geen hongergevoel meer heb en naar mijn idee nu zelfs nog meer groente eet dan ik altijd deed.

Supersnel herstel
Nog een mooi opvallend iets wat keto mij brengt; als ik een wondje heb is het in 1 nacht hersteld. Ik beet bij het avondeten mijn wang even goed kapot, bloed en de vellen hingen erbij. De volgende ochtend werd ik wakker met een 100% gave binnenkant van mijn wang. Door Intermitted Fasting en Keto is je lichaam niet meer constant bezig met je suikers reguleren in je lijf. Tussen 8 uur in de avond en 12 uur in de ochtend heeft je lijf alle tijd en energie om te herstellen waar nodig is. Het voelt daarnaast alsof mijn insulinereceptoren beter werken dan ooit, de gevoeligheid hiervan komt met Keto ook helemaal terug.

Heerlijk avondje
Vanavond is het weer vrijdagavond, het heerlijke avondje, niemand komt daar aan. Het is tijd voor ‘planken’ en een film. Een grote houten plank komt vol te staan met bakjes, daarin komen geitenkaasjes, tomaatjes, komkommer, vetbommetjes, nootjes, pompoencheesecakejes, bloemkoolkokosijs met cacaonibs enz. om te watertanden. Diner slaan we over, de kaarsjes gaan aan, een serie of film, kleedje erbij, kopje thee en wij zitten goed!

Wordt vervolgd….vanaf 1 januari pakken we het weer verder op!

Supplementen
Naast het voedingspatroon gebruik ik ook een aantal bio-beschikbare supplementen als aanvulling;
magnesium, verteringsenzymen, multivitamine, D3/K2 in de herfst en wintermaanden, hoogwaardige omega 3, B12 en kalium. Het lijkt veel, maar het is goed te doen.

De perfecte Keto-websites!
Als je meer wilt weten over keto of eens wat superlekkere recepten wilt ontdekken, kijk dan eens op deze pagina’s:

0 Reacties

Wat mensen hierover zeggen
Nog geen reacties Wees niet verlegen, laat een reactie achter!

Laat een reactie achter

Wat denk je hierover?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.