• homepage
  • Wat gaan we volgend jaar eten? DE 12 Foodtrends van 2020!
Wat gaan we volgend jaar eten? DE 12 Foodtrends van 2020!

Wat gaan we volgend jaar eten? DE 12 Foodtrends van 2020!

Het einde van het jaar nadert, dus we gaan weer op zoek naar de nieuwste trends in foodland.
Ik ben altijd nieuwsgierig of er nog wat leuks bij zit om uit te gaan proberen of te integreren in mijn catering.
Sommige trends floppen en zijn niet gemaakt voor Nederlanders, anderen blijven nog lang hangen!

Hier zijn ze voor 2020 

1. De waarheid op tafel
Transparantie is het nieuwe woord in voedselland, we trappen steeds minder in de misleidingen en willen weten waar onze avocado, het stukje vlees en de trosjes druiven vandaan komen. We willen de eerlijke verhalen achter de ingrediënten horen en meer seizoensgebonden gaan eten. Blijf wel altijd kritisch op alles wat je leest en doe je eigen onderzoek.


2. Steeds luxer bestellen uit “Virtuele Keukens”
We laten meer hoogstaande gerechten bezorgen, die komen niet meer uit complete restaurants, maar productiekeukens waar hard wordt gewerkt om gezonde maaltijden te bereiden, de wat luxere ‘fastfood’.


3. Vegetarisch & Vegan 

Deze trend gaat al een tijdje mee en zal nog meer zichtbaar worden. We krijgen eindelijk massaal door dat, wat je allemaal in je mond stop, gevolgen heeft voor je lijf, en daar heb je er maar 1 van! Groente en fruit in regenbogen op je bord. Ook zal er minder palmolie gebruikt worden en komen er meer smeuïge vegan spreads bij; van macadamiaspread tot watermeloenzaadjesboter. En naast kokosmeel en amandelmeel komen er nieuwe varianten bij zoals de bananenmeel; daar ga ik vast weer wat nieuwe recepten voor bedenken!
Mocht je zelf steeds meer de kant van vegetarisch/vegan op gaan; ik help je graag aan wat tips om geen tekorten op te lopen!


4. 1,5 Kilo bacteriën 
Ook komt er meer focus op welke voeding er goed is voor je darmflora, onder andere op de hoeveelheid vezels in je eten; 40 gram per dag is een mooie richtlijn voor het onderhoud van je goede bacteriën. Pre- en Pro-biotisch eten komen meer op de voorgrond. Zelf ben ik weer gestart met kefir maken van biologische geitenmelk. Love it!

5. Suiker is over, keto is in
Er komen nieuwe varianten zoetigheden op de markt; ik ben al fan van erytrithol (al op enkele plekken verkrijgbaar), maar monkruit, granaatappel, zoete aardappel en sorghum zullen ook als alternatieve siropen in de winkels komen, dan krijg je weer een hele nieuwe smaaksensatie bij het kokkerellen!
Ook het keto-dieet krijgt steeds meer voet aan de grond in ons landje, ik ben er voorstander van mits je het in korte periodes doet, de focus, naast gezonde vetten, ook legt op heel veel groenten en je zuivelinname beperkt. Je bloedsuikerspiegel blijft moi stabiel en gewichtsverlies is een mooie bijkomstigheid. Intermittent fasting helpt hier ook bij; hoe langer je je eerste maaltijd uitstelt in de morgen, hoe langer je lichaam de tijd heeft voor herstel.

6. Play & Eat
Er komen steeds meer restaurants met een combinatie van eten en spelletjes spelen, van tafeltennis tot gamen, van flipperkasten tot curling en van pubquizen tot karaoke. Voor een compleet avondje uit!


7. “Kertzen”
6 Jaar geleden was ik met een vriendin op vakantie naar Budapest, we maakten er een missie van om zoveel mogelijk Kertzen af te gaan, dat zijn verborgen eetplekjes in de stad die je kunt vinden door poorten, tuinen, door bosjes etc. uiteindelijk kom je bij pareltjes van cafe’s en gezellige, kleurrijke restaurantjes. Ook in Nederland zullen er meer verborgen eetplekjes komen, zoals bijvoorbeeld in een galerie; kunst op je bord en aan de muur. Sommige locaties hebben zelfs een wachtwoord of code waarmee je naar binnen kunt!

8. Minder plastic & meer duurzaamheid
Als ik een cateringklus heb, dan verbaas ik me er altijd over hoeveel plastic er alsnog om al die (biologische) producten heen zitten, iedere keer weer een hele zak vol. En de plastic soep en de problemen groeien maar. Een aantal verpakkingsvrije winkels hebben dit jaar hun deuren moeten sluiten; misschien kwamen ze te vroeg? Ik hoop dat het weer opgepakt wordt, samen met de grote supermarktketens en dat we echt eens die verandering gaan doorzetten die zo hard nodig is!
Ook verspillen we gelukkig steeds minder, van kliekjes kun je nog de heerlijkste soepen, wokgerechten en salades maken.

9. Gerechten uit West-Afrika
We gaan als het goed is in de winkels weer wat nieuwe producten tegen komen, met name producten uit het westen van Afrika, dit is een mooie inspiratiebron voor het nieuwe jaar: gevulde soepen, rijstgerechten, stoven en pekelen. De nieuwe termen; fonio, teff, millet, moringa en tamarinde gaan geheid voorbij komen.


10. Beautyfood
Eten voor een stralende huid! Het afgelopen jaar heb ik er al meer dan 200 mensen in gecoacht met een prachtige resultaten. Zelf zie ik, sinds ik gestopt ben met zuivelproducten, gluten en suikers en in plaats daarvan extra groenten eet, dat mijn huid weer heerlijk zacht voelt; bijna nooit een pukkeltje en de ruwheid op mijn bovenarmen is ook compleet verdwenen.
Een mooie huid komt van binnenuit.

11. Influencers ontwerpen
Je ziet het op Youtube & Instagram steeds vaker voorbij komen, influencers die zelf producten samenstellen met producenten, die daarna daadwerkelijk voor een periode verkocht worden in de winkels, waar alle volgers trouw gebruik van maken. Start-ups die nieuwe gezonde voedingsmiddelen ontwikkelen; go for it!

Krijg je al trek?!


12. Een laatste tip
Afgelopen zaterdag zag ik bij het programma Mindf*ck van Viktor Mids dat hij flesjes met speciaal water verkocht; je zou er meer energie en power van krijgen. Mensen moesten hun kracht laten zien VOORdat ze het drankje namen en erNA. Iedere deelnemer was lovend over het drankje en voelde van alles in hun lijf, vervolgens presteerden ze allemaal beter dan bij de eerste test. Conclusie; met een positieve mindset (placebo) kun je je lichaam enorm beïnvloeden. Wees je bewust van je mindset over je prachtige lijf en gezondheid.

Laten we 2020 allemaal vol positieve, blije en liefdevolle gedachten ingaan en laten we dit vasthouden!

Proost alvast op je gezondheid!
Liefs Annemieke

Heb je interesse in een Gezondheidsconsult of een heerlijke Grazing Table op jouw feest of werk, mail me op dekeukenvanannemieke@gmail.com

En voor overheerlijke plaatjes, mijn werk & persoonlijke avonturen kun je me volgen op:

Unknownunknown

 

 

0 Reacties

Wat mensen hierover zeggen
Nog geen reacties Wees niet verlegen, laat een reactie achter!

Laat een reactie achter

Wat denk je hierover?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.